آکواریوم، تجهیزات، راه اندازی و اصول نگهداری, شناخت آبزیان

ماهی قرمز از خریداری تا نگهداری + تضمین زنده ماندن

  • ماهی قرمز در سفره هفت سین!

    ماهی قرمز که با اسامی ماهی گلی ، گلدفیش ، ماهی طلایی و … نیز شناخته می شود ، قدیمی ترین ماهیی است که به دست بشر نگهداری شده است .

    خاستگاه آن ها به کشور چین بر می گردد اما خب امروزه در سراسر جهان تکثیر و پرورش می شود و از آن ها نگهداری می شود .

    جالب است بدانید گونه های فانتزی و بسیار متنوعی از خانواده ماهی های گلدفیش امروزه در صنعت آکواریوم وجود دارد.

    این ماهی یکی از محبوب‌ترین نوع ماهیان آکواریومی است که به دلیل رنگ خاص و جذاب بدنش، بسیار مورد توجه علاقه‌مندان به آکواریوم قرار گرفته است.

    ماهی قرمز در حالت طبیعی در آب‌های شیرین زندگی می‌کند و برای پرورش آن بهترین روش بازپروری در استخرهای صنعتی است.

    این ماهی از جمله نژادهای ماهیان آکواریومی است که ابتدا در طول قرن 19 میلادی در چین شناخته شد.

    در ابتدا فقط به عنوان نمایشی وارد اروپا شده بود، اما با گذر زمان و با توجه به جذابیت بدن ماهی قرمز و همچنین آسانی در پرورش آن، مورد توجه قرار گرفت و به سرعت به محبوبیت رسید.

    امروزه، این ماهی در سراسر جهان پرورش داده می‌شود و در آکواریوم‌های خانگی، آکواریوم‌های تجاری و حتی در استخرهای بزرگ صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    بدن این ماهی به رنگ قرمز درآمده است و گاهی اوقات می‌توان نسخه‌هایی از آن با رنگ‌های سفید، زرد، نارنجی و حتی سیاه و سفید دید.

    با وجود این که ماهی قرمز در طول عمر خود می‌تواند به طول ۳۵ سانتیمتر برسد، اما در بیشتر موارد، طول این ماهی در آکواریوم حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است.

    ماهی قرمز به طور کلی از آب‌های تمیز و داغ خوشش نمی‌آید و برای رشد بهتر نیاز به آب با دمای مناسب و پایین دارد.

    همچنین، این ماهی برای رشد مناسب، نیاز به مکان‌های پنهان برای مخفی شدن از رقبای خود و همچنین فضای کافی در آکواریوم دارد.

    در حالت طبیعی، ماهی قرمز از جمله ماهیان گروه تغذیه‌کننده‌های بافت‌خوار است و غذای آن شامل حشرات، کرم‌ها و سایر موجودات زنده است.

    به طور کلی، پرورش این ماهی در آکواریوم‌ها بسیار ساده است و شاید همین یکی از دلایل محبوبیت زیاد آن باشد.

    به عنوان مثال، برای پرورش این ماهی نیاز به تجهیزات پرهزینه‌ای ندارید و تنها کافیست یک آکواریوم، فیلتر، خاک و چند قطعه دکوراسیون داشته باشید.

    برای حفظ خلوص آب در آکواریوم و همچنین رشد مناسب ماهی قرمز، به یک سیستم فیلتراسیون مناسب نیاز است.

    غذای مناسب ماهی قرمز

    ماهی قرمز برای تغذیه به مواد غذایی خشک و فریز شده احتیاج دارد که در فروشگاه‌های آکواریوم و به طور آنلاین در دسترس هستند.

    معمولاً این نوع ماهی‌ها از پودر کریل، پودر میگو و غذای خشک برخی مواد دیگر ساخته شده است.

    همچنین می‌توانید از مواد غذایی زیر استفاده کنید:

    – ماهی خشک: می‌توانید از غذای خشک مخصوص ماهیان استفاده کنید که در فروشگاه‌های حیوانات خانگی یافت می‌شود.

    – موجودات زنده: مثلاً توده کریل یا میگو زنده که در فروشگاه‌های آکواریوم فروخته می‌شود.

    – مواد خام: ماهی قرمز می‌تواند از مواد غذایی خام مانند گوشت مرغ خرد شده، سبزیجات و ماهی خوری استفاده کند.

    مهم است که به میزان تغذیه‌ای که به ماهی قرمز می‌دهید توجه کنید و از غذا دادن بیش از حد خودداری کنید.

    همچنین، برای حفظ سلامتی ماهی قرمز، بهتر است از غذای تازه استفاده کنید.

    شرایط نگهداری از ماهی قرمز:

    فیلتر مکانیکی برای جمع آوری ذرات بزرگ، فیلتر بیولوژیکی برای تعادل بیولوژیکی در آب و فیلتر شیمیایی برای حذف هرگونه مواد غیر مورد نیاز باشد.

    همچنین، برای پرورش این نوع ماهی در آکواریوم، نیاز به تنظیم دمای آب و همچنین مقدار نور مناسب است.

    برای تنظیم دمای آب در آکواریوم، می‌توانید از یک گرم کن استفاده کنید و برای تنظیم نور، می‌توانید از لامپ‌های LED با رنگ مناسب استفاده کنید.

    لازم به ذکر است که این آبزی به طور کلی از آب‌های شور خوشش نمی‌آید و برای حفظ سلامتی آن، لازم است آب آکواریوم را به صورت منظم تعویض کرده و تست کیفیت آب را نیز انجام دهید.

    در مجموع، پرورش ماهی قرمز در آکواریوم بسیار ساده و کم هزینه است و به عنوان یک ماهی آکواریومی بسیار جذاب و محبوب است.

    نکات مهم در نگهداری از ماهی قرمز

    1-  آماده کردن محل نگهداری :

    پیش از خرید ماهی حداقل چند ساعت قبل تر تنگ یا مخزن مورد نظرتان را از آب پر کنید تا کلر و مواد سمی آن از بین رود .

    کیسه آب ماهی قرمز خریداری شده خود را با تنگ مورد نظر هم دما کنید و سپس به آن منتقل کنید .

    2- تعداد ماهی انتخابی :

    با توجه به حجم تنگ مورد نظرتان تعداد مناسبی از ماهی ها را برای آن در نظر بگیرید .

    از آنجایی که رشد ماهی ها تابع اندازه محیط زندگی آن هاست و همچنین آنها برای شادابی بیشتر به فضای بزرگتری نیاز دارند ، پس بهتر است تعدا معقولی از آن ها را تنگتان نگهداری کنید .

    به عنوان مثال تنگ های کوچک نهایتا برای یک الی دو ماهی قرمز مناسب است .

    3- غذا دهی :

    لطفا لطفا این نکته مهم را در نظر داشته باشید که این ماهی هم مانند سایر موجودات برای سلامت و رشد به غذا نیاز دارد .

    پس این باور غلط را که ماهی قرمز به غذا نیاز ندارد و از گرسنگی نخواهد مرد را دور بریزید .

    همچنین از دادن نان خشک و غذاهای انسانی که برای آن ها خاصیتی ندارد و تنها باعث آلوده شدن آب تنگ می شود پرهیز نمایید .

    از غذاهای خشک آکواریومی که در شکل ها و انواع مختلف موجود می باشد برای تغذیه آن ها استفاده نمایید .

    به دلیل محدود بودن فضای نگهداری در تنگ ، بهتر است تنها روزانه یک مرتبه آن هم باحجمی سبک و مناسب غذا دهی را صورت دهید .

    4- نظافت تنگ و مخزن نگهداری :

    در آب ساکن تنگ پس از مدتی به دلیل غذادهی و فضولات ماهی به مرور مواد سمی افزایش یافته و می بایست شما به صورت منظم آن را نظافت نمایید.

    اگر تنگ شما کوچک است، یک روز در میان نصف آب آن را با آب جدید ( آبی که از قبل کنار گذاشته اید و کلر آن از بین رفته است ) تعویض نمایید .

    اما اگر تنگ شما بزرگ است و تعویض یک روز در میان بخشی از آب آن برایتان مقدور نمی باشد . این کار را می توانید به صورت هفته ای یک الی دو مرتبه انجام دهید .

     

    ماهی قرمز

    نگهداری ماهی قرمز در یخچال !!!

    این کار به شدت نادرست و آسیب زا برای این ماهی های دوست داشتنی می باشد . درست است که ماهی قرمز ها ماهیان سردآبی هستند و با دما های پایین هم مشکلی ندارند اما این مسئله در مورد محلی مثل یخچال صدق نمی کند .

    نگهداری از ماهی قرمز در سفر

    برخی افراد پیش از سفر مقدار زیادی از غذا را درون تنگ برای ماهی هایشان ریخته که تا در ایامی که در منزل نیستند ماهی از آن ها تغذیه نماید .

    اما باید بدانید که ماهی تنها مقداری از آن غذا را خورده و بقیه آنها منجر به آلودگی و مرگ قطعی ماهی شما خواهد شد .

    بهتر است ماهی خود را از تنگ به لگن یا یک تشت بزرگ منتقل کنید .

    به دلیل سطح بیشتر و همچنین حجم بیشتر آب، ماهی شانس بیشتری برای زنده ماندن خواهد داشت .

    در صورتی که در نظر دارید ماهی خود را با خودتان به مسافرت ببرید و در نهایت آن را رها سازی کنید به این نکته توجه کنید که به هیچ عنوان آن ها را با تنگشان جابجا نکنید و از یک سطل بزرگ درب دار با آب نصفه استفاده کنید .

    رها سازی این موجود  تنها و تنها در برکه و حوضچه های مصنوعی یا تعریف شده جایز می باشد زیرا در غیر اینصورت این کار باعث آسیب جدی به زیست بوم آن منطقه خواهد شد .

    اما اگر علاقه مندید که به صورت دائمی از ماهی هایتان نگهداری کنید بهتر است با تهیه یک آکواریوم کوچک و یک فیلتر از سلامت همیشگی ماهی قرمز خودتان آسوده خاطر شوید .

    در سال های اخیر ماهی های مثل بتا فیش ( فایتر فیش ) ، زبرا دانیو رنگی و تترا ویدو های رنگی ( گلو ویدو ) رقیب جدی برای ماهی های قرمز بر سر نشستن بر سفره ی هفت سین شده اند که تقریبا نکات نگهداری مشابه ای دارند .

     

    ماهی قرمز

    تاریخچه ماهی قرمز و سفره هفت سین

    برج حوت یکی از برج های دوازده گانه صور فلکی است که در واقع دوازدهمین آن ها هم به شمار می آید و با ماه آخر سال یعنی ماه اسفند مصادف است . نماد این برج دو ماهی در کنار یکدیگر می باشد .

    اواخر دوره ی قاجار حدود سال 1259 ه.ش از این برج الهام گرفته شد و ماهی به عنوان نمادی بر سر سفره ی هفت سین قرار گرفت .

    هفت سین

    چرا ماهی قرمز به عنوان ماهی سفره هفت سین انتخاب شد ؟

    این انتخاب دو دلیل داشت :

    یکی اینکه این ماهی به دلیل مقاومت بالا گزینه بسیار مناسبی برای نگهداری در شرایط معمولی و حداقلی به شمار می آمد

    و دوم رنگ این ماهی، قرمز بود.

    از آن جایی که همیشه رنگ قرمز در فرهنگ و آیین و مناسبت های ما ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته است بنابراین این ماهی ها به دلیل رنگ قرمز و طیف های نزدیک به آن انتخاب جذابی محسوب می شدند .

    حالا شاید این سوال پرسیده شود که ماهی قرمز جایگاه و پیشینه ای در سفره هفت سین ندارد ؟ بله درست است ، قدمت ماهی قرمز در مقایسه با هفت سین اصلی سفره ی هفت سین که قدمتی چند هزار ساله دارد اصلا به چشم نمی آید

    اما ماهی را می توان نماد زندگی دانست ، برای همین مسئله است که در نقاشی های دوره ی قاجار و پیش از آن در مورد عید و سفره هفت سین تصاویری از ماهی قرمز نمی بینیم .

     

    ماهی قرمز

     

    نتیجه :

    از آنجایی که این ماهی با سفره های هفت سین خانه ها برای نسل های اخیر و همچنین شور و شوق ایام پایانی سال گره خورده است و در واقع می توان گفت با فرهنگ ما ایرانیان عجین شده است ، در صورتی که بتوانیم به طرز صحیح و ایده آلی از آن ها مراقبت کنیم و باعث مرگ آن ها نشویم ، نگهداری از آن ها اشکالی ندارد .

    زیرا سالانه در ایام نوروز چندین میلیون ماهی قرمز قربانی اشتباهات ما در امر نگهداری از آن ها می شود .

    همانطور که پیش تر گفته شد این موجود قدیمی ترین و در عین حال یکی از مقاوم ترین گونه ها می باشد

    آن ها در دما های بسیار پایین حتی کمتر از صفر درجه ، و دما های بسیار بالا حتی تا حدود 40 درجه می توانند زنده بمانند

    البته این به این معنا نمی باشد که شرایط نا مناسبی را برای آن ها در نظر بگیریم .

    در نتیحه پیش از گرفتن هر تصمیمی در خصوص نگهداری ماهی یا هر موجود زنده دیگری ابتدا باید به این مسئله فکر کرد که آیا می توان از عهده این مسئولیت مهم بر آمد یا خیر ، زیرا نگهداری از آن ها نباید صرفا مربوط به سرگرمی و اجرای سنت ها باشد .

    ماهی قرمز دوست داشتنی می تواند جرقه ای برای ورود افراد به دنیای زیر آب و داشتن یک آکواریوم زیبا باشد .

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۶ رای

    2 دیدگاه در “ماهی قرمز از خریداری تا نگهداری + تضمین زنده ماندن

    1. Mr.Ar گفت:

      با سلام و خسته نباشید
      نحوه تولید مثل ماهی قرمز چگونه هست و آیا پرورش آن مثل ماهی گوپی آسان هست یا خیر ؟

      1. amir danesh گفت:

        سلام وقت بخیر
        خبر گوپی زنده زا است ولی ماهی قرمز تخم گذار و داخل برگه تکثیر میشن

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *